Co powinniśmy wiedzieć o amarantusie?

Amarantus, to znana na całym świecie roślina, której inna nazwa brzmi – szarłat wyniosły. Ta właśnie ślina, jest zaliczana do jednych z najstarszych roślin na świecie. Znany jest już od pięciu tysięcy lat, a wywodzi się z Ameryki, gdzie był uprawiany przez jej mieszkańców i obok ziemniaków oraz kukurydzy, stanowił on podstawowe pożywienie. Obecnie amarantus nosi miano zboża XXI wieku, a tytuł ten zawdzięcza temu, że ma nieocenione wartości zdrowotne oraz odżywcze. Tym, co charakteryzuje amarantus, jest bardzo duża ilość żelaza oraz białka. Dodatkowo, jest to roślina bezglutenowa, a co za tym idzie doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które zmagają się z celiakią. W związku z tym, że roślina ta zyskuje coraz większą popularność, musimy wiedzieć czym właściwie jest amarantus i kto powinien go spożywać?

Amarantus – czym jest ta roślina?

Amarantus, jest rośliną jednoroczną, jaka zalicza nie do rodziny szarłatowatych. Amarantus ze strony bee.pl, może mieć nawet 3 metry wysokości i ma kwiaty ozdobne w kolorze amarantowym, a więc w kolorze czerwieni, która przechodzi w fiolet. Cała oślina jest jadalna, a na przykład z jej liści, możemy robić różnego rodzaju sałatki. Jeżeli chodzi o produkcję przemysłowe, to tutaj stosowane są tylko i wyłącznie nasiona amarantusa. Roślina ta, jak wspomniano już wyżej, była znana i ceniona w Ameryce Południowej, już w starożytności. Wierzono, że roślina ta dodaje siły i zdrowia, dlatego też amarantus był chętnie uprawiany oraz zjadany. Do Europy roślinę tę sprowadzono w XV wieku, jednakże aż do XVI wieku, roślina ta uważana była za roślinę ozdobną. Po pewnym czasie, mieszkańcy strefi kontynentu, zaczęli doceniać nie tylko jej piękny wygląd, ale również doceniono to, że amarantus jest smaczny, a do tego zawiera związki, które mają bardzo dobry wpływ na organizm.

Kto powinien spożywać amarantus?

W ziarnach amarantusa, znajdziemy wiele wartościowych dla całego naszego organizmu, witamin z grupy B, jak również witamin A oraz E. Ponadto, należy wspomnieć że amarantus stanowi źródło wartościowego białka roślinnego, które może nam zastąpić mięso. Dlatego też, amarantus powinny spożywać osoby, które są na diecie wegańskiej, jak również powinien on stanowić niezbędny składnik diety sportowców. Wartość odżywcza nasion amarantusa, jest znacznie większa, aniżeli w przypadku innych znanych zbóż, takich jak na przykład jęczmień, żyto, czy też pszenica. Musimy tutaj zaznaczyć, że tak naprawdę amarantus nie jest zbożem. Jest on zaliczany do grupy tak zwanych zbóż rzekomych.